@article { author = {Haji Gholam Saryazdi, Ali}, title = {Designing an Allocation Model by Using System Dynamics Approach (Case Study: Dairy Factory}, journal = {Innovation Management and Operational Strategies}, volume = {3}, number = {2}, pages = {130-149}, year = {2022}, publisher = {Research Expansion Alliance (REA) on behalf of Ayandegan Institute of Higher Education}, issn = {2783-1345}, eissn = {2717-4581}, doi = {10.22105/imos.2021.296327.1146}, abstract = {Purpose: Given the increasing demand for dairy products and price fluctuations in the market in Iran, factories are looking for the proper resource allocation method to produce each dairy product. Therefore, in this paper, by using the system dynamics approach, we analyze the dynamics of production and allocation of resources in a dairy factory.Methodology: Using the system dynamics approach, we analyze the dynamics of production and allocation of resources in a dairy factory.Findings: The results showed that among the variables affecting production and allocation in the dairy processing plant, the price variable is one of the most influential and essential policy variables. On the other hand, two price and fixed allocation methods were identified for input sources (raw milk) and production capacity. The modelling results showed that price-based methods are more efficient than other methods. In fixed allocation methods - allocation capacity and price allocation - allocation capacity, the amount of production is more than in fixed allocation methods - price capacity and price allocation - price capacity, but the income of products and total factory income is less due to price reduction. In addition, because of the benefits of powdered milk, the factory is moving towards more production than cheese.Originality/Value: This study uses a system dynamics approach to design an allocation model and explain the effects of different policies in the dairy industry.}, keywords = {Dairy Industry,allocation model,System dynamics approach}, title_fa = {طراحی مدل تخصیص با استفاده از رویکرد پویایی‌شناسی سیستم‌ها (مطالعه موردی: کارخانه لبنیات)}, abstract_fa = {هدف: با توجه به تقاضای رو به افزایش محصولات لبنی و نوسانات قیمت در بازار، کارخانه‌ها به دنبال تخصیص درست منابع جهت تولید هر یک از محصولات لبنی می‌باشند. لذا در این مقاله با استفاده از رویکرد پویایی‌شناسی سیستم‌ها به تحلیل پویایی‌های تولید و تخصیص منابع در یک کارخانه لبنیات پرداخته‌شده است.روش‌شناسی پژوهش: در این مقاله با استفاده از رویکرد پویایی‌شناسی سیستم‌ها به تحلیل پویایی‌های تولید و تخصیص منابع در یک کارخانه لبنیات پرداخته‌شده است.یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان داد که در میان متغیرهای مؤثر بر تولید و تخصیص در کارخانه فراوری لبنیات، متغیر قیمت یکی از مؤثرترین عوامل و یک متغیر سیاستی مهم تلقی می‌شود. از طرفی دو روش‌ تخصیص قیمتی و ثابت هم برای منابع ورودی (شیر خام) و هم‌ظرفیت تولید شناسایی شد. نتایج مدل‌سازی نشان داد که روش‌های مبتنی بر قیمت کارایی بیشتری نسبت به سایر روش‌ها دارند. در روش‌های تخصیص ثابت – ظرفیت تخصیصی و تخصیص قیمتی – ظرفیت تخصیصی میزان تولید بیشتر از روش‌های تخصیص ثابت - ظرفیت قیمتی و تخصیص قیمتی - ظرفیت قیمتی است ولی درآمد محصولات و درآمد کل کارخانه در آن‌ها کمتر است که این به دلیل کاهش قیمت می‌باشد. همچنین به دلیل مزایای شیر خشک، کارخانه به سمت تولید بیشتر آن نسبت به پنیر سوق پیدا می‌کند.اصالت/ارزش افزوده علمی: این پژوهش با استفاده از روش پویایی‌شناسی سیستم‌ها به طراحی مدل تخصیص و تبیین اثرات سیاست‌های مختلف در صنعت لبنیات پرداخته است.}, keywords_fa = {صنعت لبنیات,مدل تخصیص,رویکرد پویایی‌شناسی سیستم‌ها}, url = {http://www.journal-imos.ir/article_140804.html}, eprint = {http://www.journal-imos.ir/article_140804_4727915644bda0d25be68dc45bc47d24.pdf} }