فاطمه عاشوری جیرکل؛ مهرداد حسینی شکیب؛ عباس خمسه
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر رویکرد استراتژیک به کیفیت و ظرفیت جذب بر رشد پایدار کسبوکار با نقش میانجی نوآوری انجام شده است.
روششناسی پژوهش: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه مدیران و کارشناسان شرکت شیر پگاه تهران بوده و حجم نمونه، بر اساس جدول مورگان و کرجسی، به تعداد ...
بیشتر
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر رویکرد استراتژیک به کیفیت و ظرفیت جذب بر رشد پایدار کسبوکار با نقش میانجی نوآوری انجام شده است.
روششناسی پژوهش: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه مدیران و کارشناسان شرکت شیر پگاه تهران بوده و حجم نمونه، بر اساس جدول مورگان و کرجسی، به تعداد 207 نفر تعیین شد. روش نمونهگیری از نوع نمونهگیری تصادفی ساده بوده و گردآوری دادهها توسط پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظرات خبرگان و پایایی آن، توسط آلفای کرونباخ تائید شد. تجزیهوتحلیل دادهها با روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرمافزار PLS صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد رویکرد استراتژیک به کیفیت و ظرفیت جذب، هر دو، بر نوآوری و رشد پایدار کسبوکار در شرکت شیر پگاه تأثیر معناداری دارند و نوآوری در تأثیر رویکرد استراتژیک به کیفیت و ظرفیت جذب، بر رشد پایدار کسبوکار، نقش میانجی دارد. بر اساس یافتههای پژوهش، شرکتها میتوانند بر روی شیوههای کیفیت استراتژیک، تعهد رهبری، مدیریت کارکنان، بهبود مستمر، فرهنگ کیفیت شرکت و تمرکز بر نیازهای مشتری متمرکز شوند؛ زیرا این امر آنها را قادر میسازد تا به سطح بالایی از نوآوری بهرهبرداری و اکتشافی و رشد پایدار کسبوکار دست یابند. چراکه با وجود اینکه رشد تجاری و انجام نوآوری اکتشافی آسان نیست و منابع زیادی برای یادگیری سازمانی نیاز دارد، اما بهرهبرداری از تواناییهای موجود ممکن است منجر به مزیت رقابتی پایدار نشود.
اصالت/ارزش افزوده علمی: مفهوم رویکرد استراتژیک کیفیت از اصول کلی مدیریت کیفیت فراگیر حاصل شده است و تأثیر قابل توجهی بر عملکرد پایدار کسبوکار دارد. نوآوری نیز بهعنوان مهمترین گزینه استراتژیک شناخته شده است که میتواند توانایی سازمان را بهطور قابل توجهی در جهت پاسخگویی به نیازهای در حال تغییر مشتریان و تغییرات فناوری و حفظ عملکرد رقابتی افزایش دهد. با توجه به شکاف تحقیقاتی که در مطالعات پیشین وجود داشته است، این پژوهش به بررسی تأثیر رویکرد استراتژیک به کیفیت و ظرفیت جذب بر رشد پایدار کسبوکار با نقش میانجی نوآوری در صنعت لبنیات پرداخته است.
عباس خمسه
چکیده
هدف: عوامل زیادی بر عملکرد نوآوری سازمانها تاثیرگذارند که شناسایی این عوامل، میتواند مدیران را در برنامهریزی و مدیریت بهتر فرآیند نوآوری یاری رساند. گروه صنعتی مپنا به عنوان تولیدکننده محصولات نیروگاهی، جهت کسب مزیت رقابتی و حضور در بازارهای جهانی، نیازمند بهبود و ارتقای عملکرد نوآوری در شرکتهای زیرمجموعه خود است. بر این ...
بیشتر
هدف: عوامل زیادی بر عملکرد نوآوری سازمانها تاثیرگذارند که شناسایی این عوامل، میتواند مدیران را در برنامهریزی و مدیریت بهتر فرآیند نوآوری یاری رساند. گروه صنعتی مپنا به عنوان تولیدکننده محصولات نیروگاهی، جهت کسب مزیت رقابتی و حضور در بازارهای جهانی، نیازمند بهبود و ارتقای عملکرد نوآوری در شرکتهای زیرمجموعه خود است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کارآفرینی، توانمندیهای داخلی و همکاریهای خارجی تحقیقوتوسعه بر عملکرد نوآوری در گروه صنعتی مپنا صورت گرفت. روششناسی پژوهش: این پژوهش، از حیث هدف کاربردی و از نظر نوع روش، پیمایشی توصیفی است. گردآوری دادهها در تابستان سال 1399 با روش مطالعات کتابخانهای و میدانی انجام شد و از ابزار پرسشنامه و مصاحبه برای بهرهگیری از نظرات خبرگان که شامل 30 نفر از مدیران و کارشناسان بخشهای تحقیقوتوسعه گروه مپنا بودند، استفاده شد. در این پژوهش، 14 شاخص در قالب سه عامل کارآفرینی، توانمندیهای داخلی تحقیقوتوسعه و همکاریهای خارجی تحقیقوتوسعه، شناسایی و بر مبنای آن، مدل مفهومی پژوهش طراحی شد و با استفاده از رویکرد فازی و نرمافزار متلب، به ارزیابی عملکرد نوآوری پرداخته شد. یافتهها: نتایج نشان میدهد هر سه عامل توانمندیهای داخلی تحقیقوتوسعه، همکاریهای خارجی تحقیقوتوسعه و کارآفرینی، تاثیر مثبت و مستقیم بر عملکرد نوآوری گروه مپنا دارند و توانمندیهای داخلی تحقیقوتوسعه با امتیاز 7.44 دارای بیشترین تاثیر و کارآفرینی با امتیاز 5.64 دارای کمترین تاثیر است. همچنین، عملکرد نوآوری، بیشترین تاثیر را به ترتیب از شاخصهای میزان سرمایهگذاری در تامین نرمافزارهای تحقیقوتوسعه، میزان سرمایهگذاری در تامین تجهیزات و آزمایشگاهها و درصد هزینههای تحقیقوتوسعه از فروش کل سازمان، میپذیرد که هر سه، از شاخصهای توانمندیهای داخلی تحقیقوتوسعه هستند. همچنین سطح عملکرد نوآوری، مقدار 6.44 ارزیابی شد که در محدوده متوسط رو به بالا است.اصالت/ارزش افزوده علمی: این پژوهش، یک مدل مفهومی را برای نشان دادن رابطه بین کارآفرینی، توانمندیهای داخلی و همکاریهای خارجی تحقیقوتوسعه، به منظور ایجاد عملکرد نوآورانه شرکتهای گروه مپنا پیشنهاد کرده است.